Zeuren over de kwaliteit van vliegtuigmaaltijden, zelfs de grootste fastfoodliefhebber doet er aan mee. Dus enkel aan de kok kan het niet liggen. De maaltijden in een
vliegtuig worden van tevoren bereid en uren later weer opgewarmd. Natuurlijk komt dat de
smaak niet ten goede. Maar we klagen ook niet steen en been als moeder de vrouw de restjes van gisteren nog eens opbakt. Wat al eerder is gesuggereerd en nu opnieuw bevestigd, is dat het ligt aan onze smaakpapillen. Die raken door de luchtdruk verdoofd en werken ongeveer even goed als wanneer we verkouden zijn. Op grote hoogte proeven we zoute en zoete smaken dertig procent minder sterk. Ook vermindert de droge cabinelucht het reukvermogen, dat medebepalend is voor smaak. Maar de chefs van Lufthansa hebben een eenvoudige oplossing bedacht: umami. De zogenaamde vijfde smaak is afkomstig van glutamaat en is intenser en voller dan andere smaken. Uit Japans onderzoek blijkt dat umami heel geschikt is voor mensen met een verminderde smaak en geur, mensen in een vliegtuig dus. Het zit onder andere in tomaten. Dat is waarom er zoveel tomatensap wordt verkocht in een vliegtuig. Enkele culinaire experts vonden de nieuwe gerechten van de Duitse chefs heerlijk en stukken beter dan voorheen. Bron:
Yahoo