Waarom Russische aanval op kerncentrale logische militaire strategie is

Samenleving
vrijdag, 04 maart 2022 om 10:55
anp 444978350
De Russische aanval op de kerncentrale Zaporizja is een schending van het oorlogsrecht, maar past tegelijkertijd ook binnen een gebruikelijke militaire strategie.
Hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga van de Universiteit Leiden legt bij de NOS uit dat het Russische leger met een aanval op de kerncentrale de bevolking van steden wil afsluiten van elektriciteit en het ook de Oekraïense strijdkrachten wil dwarsbomen door een gebrek aan stroom. Dat is in tijden van oorlog geen gekke stap.
Defensie-expert Danny Pronk van het Instituut Clingendael beaamt dit: "Militaire campagnes volgen altijd hetzelfde patroon. Je valt meerdere 'ringen' aan: je begint bij de binnenste ring, dat is de militaire en politieke leiding van het land. Als het niet lukt om die uit te schakelen, stap je over naar de volgende ring: de cruciale infrastructuur."
Omdat het niet gelukt is om het land binnen een paar dagen in handen te krijgen, schakelen de Russen over naar stap twee, het raken van de stroomvoorziening. Zaporizja is de grootste kerncentrale van Europa en goed voor 20 procent van alle stroom in Oekraïne.
De volgende fase is een aanval op de burgerbevolking, waar Rusland ook al mee bezig is, gezien de raketaanvallen in onder meer Charkov en Marioepol. "Het doel daarvan is om druk uit te oefenen op de burgers, zodat ze op de vlucht slaan of vertrouwen in Kiev verliezen, omdat de regering niet in staat zou zijn om de burgers te beschermen."
Bron(nen): NOS