Waarom videobellen eigenlijk helemaal niet zo leuk is

Samenleving
donderdag, 30 april 2020 om 12:38
hh 409869445 1
Begon je eerst nog vol enthousiasme aan borrels op Zoom of online koffiesessies. Na een paar weken schreeuwend achter je laptop te hebben gezeten, weet je beter: zo leuk is dat eigenlijk niet. Je bent niet de enige. Zoom Fatigue, oftewel Zoom-moeheid, is een ding.
Dr. Paul Penn, psycholoog aan de University of East London legt aan IFLScience uit hoe dat komt. "Het probleem is dat non-verbale signalen, zoals gezichtsuitdrukkingen, gebaren en oogcontact bij digitale communicatie afwezig of verstoord zijn. Een lage resolutie, een vertraagde connectie of slecht beeld dragen allemaal bij aan de moeilijkheid om zulke signalen te interpreteren en er goed op te reageren," aldus de psycholoog.
Het lijkt onbelangrijk, maar het maakt de interactie met anderen veel vermoeiender dan face-to-face contact. Zeker als er meer dan twee personen aan het gesprek deelnemen wordt het lastig. "De non-verbale signalen zorgen ervoor dat een gesprek blijft lopen en dat niet iedereen door elkaar praat," klinkt het. "Alles bij elkaar is videobellen veel inspannender en leidt het tot meer frustratie dan een gesprek in de echte wereld. Daardoor voelen we meer vermoeidheid en minder plezier," verklaart Penn.
Zijn oplossingen? Kies voor gewoon bellen zonder camera. Dat voelt vertrouwder en er is minder vertraging. Wat ook helpt is een quiz of ander spel spelen tijdens het bellen. Het brengt structuur aan in het gesprek en maakt het minder ongemakkelijk. Zijn derde tip: net als in het gewone leven hoef je niet op elke afspraak 'ja' te zeggen.
Bron(nen): IFLScience