Over smaak valt niet te twisten: De één zweert bij bier en de ander bij
wijn. Maar welke van de twee is het gezondst en van welke krijg je de grootste kater? zocht het uit. De eerste vraag: Word je van bier sneller dronken of van wijn? Aan de hand van de drank zelf kun je dat niet bepalen want een biertje komt qua alcohol overeen met een normaal glas wijn. Dronken worden hangt af van hoe snel de alcohol in je bloed wordt opgenomen. Uit een onderzoekje bleek dat de alcohol in wijn na ongeveer 54 minuten een piek in het bloed vertoont en bier na 62 minuten. Van wijn word je dus ietsje sneller dronken. En van welke drank kom je het meeste aan? Dat lijkt toch echt bier te zijn. Een biertje biedt de drinker 50% meer energie dan een wijntje. Voor matige drinkers maakt dat niet zoveel uit maar wie er veel van neemt, kan een bierbuik krijgen van 25 kilo, het equivalent van 10 volgroeide baby's. Bij welke drank is de kater het ergst? Dat is niet te zeggen. Ten eerste weten onderzoekers nog steeds niet waarom we een kater krijgen. Uitdroging heeft er iets mee te maken maar dat kan niet alles verklaren. De bijproducten van fermentatie - organische moleculen - geven een drankje een unieke smaak en geur, maar wellicht zijn die giftig voor het lichaam. Tussen de hoeveelheid organische moleculen in bier en wijn zit niet zoveel verschil. En is bier dan gezonder, of juist wijn? Toch de rode wijn. In rode wijn zitten stoffen die ons goed doen. Ze zitten ook in bier en in witte wijn, alleen bij beiden minder dan in rode wijn. Maar bier krijgt dan weer de eer een rijkere historie te hebben: Het was volgens sommige antropologen de smaak voor bier waardoor de landbouw zich ontwikkelde, en daarmee eigenlijk de hele beschaving.