In het vriesvak van de supermarkt kun je kiezen: een zak airfryer friet of een zak ovenfriet. En dan valt één ding meteen op: airfryer friet is flink duurder, terwijl je deze patat ook gewoon in de oven kunt gooien. Wat is nu echt het verschil tussen de twee? En hoe rechtvaardigt de grootgrutter het prijsverschil?
Bij Albert Heijn betaal je voor een kilo ovenfriet €1,99, terwijl de airfryer-variant €2,98 per kilo kost, liefst vijftig procent meer. Op de verpakking van beide zakken staat dat je de frietjes zowel in de oven als in de airfryer kunt bereiden. Dus waarom betaal je dan extra voor de airfryerfriet?
Een woordvoerder van Albert Heijn legt het uit bij Radar: “Prijzen in de supermarkt worden bepaald door diverse factoren. Denk aan transportkosten, verpakkingskosten, energiekosten, grondstof- en brandstofkosten. Het verschil in prijs tussen ovenfriet en airfryerfriet zit ‘m er in dat de bereiding en bestanddelen van airfryer friet iets anders zijn dan ovenfriet.”
Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer voegt daaraan toe: “Airfryer friet wordt vaak extra bepoederd met zetmeel. Dat voorkomt uitdroging.” Dit zetmeel zorgt er ook voor dat de frietjes lekker krokant worden, ongeacht of je ze in de airfryer of oven bereidt.
Niet alleen de samenstelling van de frieten, maar ook de wijze van verpakken werkt prijsverhogend. De ovenfriet zit in zakken van 750 gram, terwijl de airfryer friet in zakken van 600 gram verkocht wordt. Kleinere verpakking, hogere prijs. “De verpakking en handling van de kleinere airfryer frietverpakkingen is relatief duurder”, aldus de AH-woordvoerder.
Maar volgens IJsbrand Velzeboer speelt er nóg iets mee: marketing. “Het prijsverschil is gewoon marketing. Een airfryer is namelijk een rijkeluisattribuut”, merkt hij droogjes op.
Wil je dus niet te veel betalen, dan kun je beter voor de goedkopere ovenfriet gaan, of je die nu in de oven of in de airfryer klaarmaakt. Beide apparaten werken immers hetzelfde: hete lucht blaast je frietjes lekker krokant.
Bron: Radar