Het is niet verantwoord als de langdurige
zorg al volgend jaar wordt hervormd. De wet die dat regelt is nog niet af, de systemen zijn er nog niet klaar voor en de voorbereidingstijd is erg kort. Daarom zou de wet moeten worden uitgesteld. Dat zei oud-minister André Rouvoet, voorzitter van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, vrijdag tegen de NOS.
Het kabinet wil op 1
januari de zware zorg hervormen, met de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Gemeenten en zorgverzekeraars worden dan meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen. Maar de wet moet nog in de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld.
Bij de jaarwisseling verandert sowieso al veel. Zo gaat de jeugdzorg volgend jaar over naar de gemeenten. Volgens Rouvoet verandert er te veel. ,,Uiteindelijk gaat het maar om één ding: weten de mensen na 1 januari welke zorg ze van wie vergoed moeten krijgen? Dat kan niet als je alles tegelijk verandert'', aldus de ex-politicus.
Ook de vereniging van zorgbedrijven, Actiz, en de belangenvereniging voor gehandicapten willen dat de langdurige zorg later op de schop gaat. De gemeenten zijn juist tegen uitstel.