Belachelijke beslissing bij Paralympische Spelen: jury diskwalificeert marathonloopster 10 meter voor finish, zie beelden

Sport
maandag, 09 september 2024 om 16:05
anp 507988565
Het gaat 42,185 kilometer goed, de bronzen medaille lijkt binnen voor de Spaanse marathonloopster Elena Congost (36) en haar begeleider Mia Carol Bruguera (57), maar dan beslist de jury in al zijn wijsheid dat het duo gediskwalificeerd wordt. De slechtziende atlete liet namelijk heel kort het touwtje los dat het stel de gehele race al aan elkaar verbond.
Bruguera kon nauwelijks meer op zijn benen staan door uitputting en kramp, en strompelde de laatste meters naar de finish. Hij viel bijna, en in een instinctieve reactie liet Congost het koordje even los om haar begeleider overeind te houden, schrijft de NOS.
Met lege handen
De twee wisten alsnog als derde over de streep te komen en vierden het brons, maar het feest werd abrupt verstoord door de jury. Het loslaten van het koord, zelfs al is het maar kort, is blijkbaar een doodzonde. Diskwalificatie volgde. Geen medaille.
Congost reageerde verbijsterd op het besluit. "Ik ben niet gestraft omdat ik vals heb gespeeld, maar wel omdat ik een mens ben. Ik blijf met niets achter, met lege handen", vertelt ze aan de Spaanse pers. “Een surreëel gevoel, ik krijg het niet uitgelegd. Het voelt gewoon heel oneerlijk aan."
In de T12-klasse, voor hardlopers met een visuele beperking, rent de atleet altijd zij aan zij met een begeleider, vastgehouden door een dun koord. De 'guide', herkenbaar aan een opvallend hesje, mag de loper niet voorttrekken of op andere manieren helpen.
Vier kinderen
De marathon in Parijs was Congosts vijfde optreden op de Paralympische Spelen, na eerdere deelnames in Athene (2004), Peking (2008), Londen (2012) en Rio (2016). In Rio veroverde ze nog goud op de marathon, waarna ze besloot te stoppen met hardlopen en vier kinderen kreeg. Anderhalf jaar na de geboorte van haar jongste kind keerde ze terug naar de Spelen, dit keer voor brons. Althans, dat dacht ze.
Trots
"Ik ben er eerlijk gezegd kapot van, want ik had die medaille", zegt Congost. "Ik ben supertrots op alles wat ik heb gedaan en uiteindelijk hebben ze me gediskwalificeerd omdat ik tien meter voor de finish het touwtje even losliet. Een reflex, omdat ik mijn vallende gids wilde helpen. Ik denk dat iedereen het zou doen, maar toch word ik gestraft."
'Guide' Bruguera zit er helemaal doorheen. Hij deelde zijn gevoelens op sociale media: "Op dit moment zijn er te veel emoties en te veel berichten. Ik kan alleen maar zeggen dat ze mij een beeld geven van totale betrokkenheid bij elkaar. Dank je wel, Elena."
Bekijk hieronder de beelden op X en oordeel zelf of de diskwalificatie terecht is: