Er drijven nog steeds te veel drollen in de Seine

Sport
maandag, 29 juli 2024 om 15:14
anp290724108 1
Het besluit over het doorgaan van de triatlon voor de mannen bij de Olympische Spelen van Parijs valt pas enkele uren voor de start op dinsdag. Bondscoach Marcel Wouda van de Nederlandse triatlonploeg meldt dat het besluit tussen 04.00 en 05.00 uur wordt genomen. De start is nu om 08.00 uur gepland. Mitch Kolkman en Richard Murray komen voor Nederland in actie.
Het is de bedoeling dat de triatleten het zwemonderdeel afwerken in de Seine, maar door de regenval van afgelopen weekend is de waterkwaliteit verslechterd. De organisatie heeft de parcoursverkenning in de rivier al twee keer geannuleerd. Voormalig topzwemmer Wouda overwoog nog zelf in de Seine te duiken voor een verkenning, maar hij zag daarvan af. De Nederlandse triatleten hebben vorig jaar al wel een keer in de Seine de stroming kunnen testen.
De organisatie zegt nog altijd vol vertrouwen te zijn dat de wedstrijd dinsdag kan plaatsvinden. Het warme weer zal eraan bijdragen dat het waterpeil lager wordt en de stroming vertraagt, zei directeur Étienne Thobois van het organisatiecomité op een persconferentie. "De vereiste stroom van de rivier van één kubieke meter per seconde is gehaald en we hebben geen probleem."
De beslissing over het al dan niet doorgaan van de wedstrijd wordt genomen op basis van de uitslagen van maandag afgenomen watermonsters. De triatleten krijgen het besluit zo snel mogelijk te horen. Als de race niet doorgaat, is 2 augustus gereserveerd als nieuwe datum.
De waterkwaliteit van de Seine is al lang een probleem. Het is sinds 1923 verboden om erin te zwemmen. Niet zo handig als je weet dat er komende dagen honderden atleten de rivier induiken voor de disciplines openwaterzwemmen en triatlon tijdens de Olympische Zomerspelen. Het vervuilde water baarde de Britse triatleten zelfs zoveel zorgen dat ze bergen yoghurt hebben gegeten om maag- en darminfecties te voorkomen. 
In totaal is er in de afgelopen drie jaar liefst 1,4 miljard euro geïnvesteerd om het water in de Seine weer schoon (genoeg) te krijgen. Het is de bedoeling dat vanaf 2025 ook de gewone burgers weer een stukje kunnen zwemmen in de rivier.