Over een kleine drie maanden gaat het Olympische vuur branden in de Franse hoofdstad Parijs. Sporters van over de hele wereld bereiden zich tot in de puntjes voor op het belangrijke evenement, en de Britse triatleten hebben een bijzonder wapen in hun arsenaal opgenomen: een dagelijkse portie yoghurt.
Ze nemen het zuivelproduct niet per se tot zich om hun spieren op te bouwen, maar om hun darmen in optima forma te krijgen in de strijd tegen het smerige water van de rivier de Seine. Olympische triatleten gaan straks namelijk liefst anderhalve kilometer dwars door Parijs zwemmen, en de rivier is niet bepaald fris en fruitig te noemen.
Darmflora optimaliseren
De overheid trekt alles uit de kast om het water zo schoon mogelijk te krijgen, maar ziekteverwekkende bacteriën, zoals poepbacterie E. coli, tieren nog steeds welig in de Seine. De Britse triatlonbond heeft laten weten hierop voorbereid te willen zijn. Hun sporters eten dan ook volop probiotica, bijvoorbeeld uit yoghurt of kefir.
Poepbacterie
De Nederlandse triatlonbondscoach Marcel Wouda is ook bekend met de slechte waterkwaliteit in Parijs. "Dat is wel een probleem, ja. Het is een lange rivier en op het moment dat het hard regent stroomt er van alles de Seine in. Ze hebben allerlei opvangbakken gemaakt om dat tegen te houden maar als er vuil water de rivier instroomt is er bijna niets tegen te doen", zegt hij tegen Editie NL.
Yoghurtdieet
Op dit moment hebben twee Nederlandse triatleten zich gekwalificeerd voor Parijs. Zij hebben niet voor een specifiek yoghurtdieet gekozen. "Yoghurt eten zorgt voor een gezonde darmflora en kan bijdragen aan een beter immuunsysteem. Je kunt dan nog steeds een virus of bacterie binnenkrijgen, maar je wordt er dan minder ziek van." Het Nederlands Team kijkt wel naar de mogelijkheid om – afhankelijk van de situatie in de rivier – in de laatste directe voorbereidingen gebruik te maken van probiotica in de vorm van supplementen.
Spierherstel
Er staat om een andere reden wel veel yoghurt in de koelkast van de sporters. "De Nederlandse sporters eten ook heel veel yoghurt", vertelt Maarten Moen, topsport- en bewegingsarts van NOC*NSF. "Ik denk wel elke dag. Wij gebruiken het met name om de spieren te laten herstellen na hele zware inspanning. Waar de Britten het doen voor de infecties, doen wij het echt voor het herstel van de spieren. Yoghurt is een heel belangrijk onderdeel van het dieet van de sporters, de koelkasten van de spelers puilen uit van de yoghurt en we zorgen dat we genoeg ervan meenemen naar de Spelen."