Botic van de Zandschulp is momenteel 's lands beste tennisser. Met een 29ste plek op de wereldranglijst is hij zelfs geplaatst op Roland Garros. Twee oud-trainers van de 25-jarige tennistopper roemen zijn ongekende talent.
Bondstrainer Philip Maat, trainde hem in zijn beginjaren bij LTC Barneveld. "Hij leerde vreselijk makkelijk”,
vertelt hij in De Telegraaf. "Anderen moesten een bepaalde techniek urenlang inslijpen, terwijl Botic het meteen nadeed. Hij was technisch en fysiek heel goed, maar we wisten ook al snel waar het manco zat. Botic was vrij snel afgeleid en nam de discipline niet altijd even serieus. Lange tijd focussen op bepaalde trainingsdoelen was voor hem ook moeilijk. Dat is trouwens ook niet zo verwonderlijk als alles je zo makkelijk komt aanwaaien.”
AfhakenDie wisselvalligheid belemmerde Van de Zandschulp lang om door te stoten naar de absolute wereldtop. Iedereen wist dat hij bij vlagen briljant kon tennissen, maar het lukte niet iedere dag. Voormalig Davis Cup-captain Tjerk Bogtstra: "Hij was een flegmatieke jongen waarvan je altijd al zag dat hij bovenmatig veel talent had. Hij raakt de ballen makkelijk en zuiver waardoor ze met heel veel snelheid uit zijn racket komen. Bovendien is hij superhandig, echt zo’n talent waarvan je er zelden eentje ziet.
Maar hij had het ook in zich om heel makkelijk wedstrijden te verliezen omdat hij er niet voor vocht. Hij had nogal snel de neiging om af te haken. Toch wist ik toen al zeker dat hij zonder al te veel inzet bij de beste 200 van de wereld zou komen. Ook heb ik tegen hem gezegd dat ik geen plafond zag: no limits. Dat had ik nog nooit tegen iemand gezegd, maar bij hem dacht ik dat echt en dat denk ik nog steeds. Hij staat nu nog rond plaats dertig op de wereldranglijst, maar hij kan over twee maanden rond plek tien staan, dat geloof ik echt.”
Bogtstra kan goed overweg met Van de Zandschulp. Hij noemt hem heel aardig en intelligent maar ook een beetje verlegen. "Het is een aparte jongen ook, maar ik mag hem heel graag, we hadden een goeie klik."