Djokovic noemt goud grootste succes en droomt van Spelen in 2028

Sport
door anp
zondag, 04 augustus 2024 om 21:25
welingelichtekringen header 1
PARIJS (ANP) - Het winnen van olympisch goud is voor Novak Djokovic "hoogstwaarschijnlijk" de grootste prestatie uit zijn fameuze tenniscarrière. Dat zei hij zondag na zijn gewonnen finale tegen Carlos Alcaraz. "Het is hoogstwaarschijnlijk mijn grootste sportieve succes en het geeft me het meest speciale gevoel", aldus de 37-jarige Serviër.
Hij heeft nu zijn zogenoemde 'Golden Slam' binnen: alle vier de grandslams én olympisch goud. Alleen Rafael Nadal, Serena Williams, Steffi Graf en André Agassi deden hem dat na. "Ik ben nu 37 jaar en sta tegenover een 21-jarige die nu waarschijnlijk de beste speler van het moment is", refereerde de 24-voudig grandslamwinnaar naar zijn Spaanse opponent. "Dan kun je denk ik spreken van het grootste sportieve succes uit mijn carrière."
Voor Djokovic was het alweer zijn vijfde Olympische Spelen. In 2008 pakte hij een medaille, het brons in het enkelspel. Van goud maakte hij dit jaar zijn doel, want het was de enige titel die hij nog niet had. Hij is de meest succesvolle tennisser ooit.
Oudste
De mentaal ijzersterke Serviër is nog niet klaar. Hij hoopt zijn recordaantal grandslamtitels nog aan te scherpen en wil zelfs aantreden in Los Angeles in 2028, waar dan de Spelen worden gehouden. Hij zou dan 41 jaar zijn, maar sluit een tweede goud niet uit. "Ik wil in Los Angeles spelen, want ik hou ervan om voor mijn land uit te komen, ook in de Davis Cup.
Djokovic is de oudste winnaar van het olympisch goud ooit sinds de sport in 1988 weer olympisch werd.