Gedachte aan gezin gaf Choukoud vechtlust in marathon Amsterdam

Sport
door anp
zondag, 20 oktober 2024 om 11:36
anp201024056 1
AMSTERDAM (ANP) - De gedachte aan zijn vrouw en dochtertje hield Khalid Choukoud op de been in de marathon van Amsterdam. De 38-jarige Haagse hardloper had het zwaar in de wedstrijd over 42,195 kilometer door de hoofdstad, maar hij verbeet de pijn en de verzuring. Als tiende kwam hij over de finish in het Olympisch Stadion in 2.09.30, ruim boven zijn persoonlijk record van 2.07.37. Hij was wel de beste Nederlander.
"Ik voelde in de eerste helft van de wedstrijd al dat het niet makkelijk ging. Het was na 25 kilometer echt vechten", vertelde hij na afloop tijdens een persconferentie. "Ik denk dat ik toch nog niet goed hersteld ben van de olympische marathon in Parijs, maar ik wilde deze marathon niet missen. Ik heb te veel mooie herinneringen aan Amsterdam."
Choukoud herpakte zich dankzij de aanmoedigingen van zijn meefietsende manager. "Denk aan je dochtertje en denk aan je vrouw. Doe het voor hen, riep hij. Die gedachte aan mijn gezinnetje hielp, want ik had ze twee maanden niet gezien. Er kwam vechtlust bij me naar boven."
Olympische Spelen
In Parijs werd Choukoud een dag voor de olympische marathon ziek en in de wedstrijd presteerde hij onder zijn normale niveau. Hij eindigde als 58e. "Het was ook een zware wedstrijd, heel heuvelachtig. Ik ben daar toch dieper gegaan dan goed voor me was. Normaal neem ik drie tot vier maanden de tijd voor herstel, maar nu begon ik al weer snel aan de trainingen. Ik wist dat ik een risico nam met maar twee maanden herstel, maar Amsterdam wilde ik per se lopen. In deze marathon heb ik mij ontwikkeld."
Choukoud, die eerder 2.08.36 in Amsterdam liep, ging nu mee in een groep die mikte op een eindtijd van 2.07. "Na 23 kilometer kwam er een versnelling die mij te machtig was. Ik heb toen bewust wat gas teruggenomen en dat was een goede beslissing. Ik heb die lopers uit die groep later allemaal teruggepakt."