Vergeet gojibessen, matcha of avocado, volgens 564 Amerikaanse voedingsdeskundigen zijn er tien échte superfoods. In het AD licht diëtist Michaël Sels er drie uit die je waarschijnlijk al lang eet en die overal verkrijgbaar zijn:
1. Peulvruchten
Alle soorten bonen, maar ook erwten en linzen zitten vol vezels, ijzer en foliumzuur. "Hun oplosbare vezels helpen het cholesterolgehalte in je bloed te verlagen en zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt dan bij snelle koolhydraten, zoals wit brood en snoep", zegt Sels.
2. Champignons
De veel gegeten paddenstoelen bevatten veel vitamine A, B en D, maar ook vezels, selenium, kalium en koper. "Ze verbeteren je immuunfunctie en bevatten voedingsstoffen die kunnen helpen cholesterolwaarden te verbeteren”, zegt Sels. "Champignons zijn ook vezelrijk en bevatten weinig calorieën. Daarom zijn ze een uitstekende keuze als je je meer verzadigd wil voelen zonder veel energie toe te voegen."
3. Zalm
Zalm is een heel gezonde keus, legt de diëtist uit. "De omega-3-vetzuren in zalm werken preventief tegen hartziekten, in tegenstelling tot sommige andere dierlijke vetten”, zegt Sels. Daarnaast zitten er in zalm magere eiwitten en bijvoorbeeld vitamine D en selenium.