Hebben schaatsers voordeel in de laatste rit?

Sport
dinsdag, 08 februari 2022 om 12:04
welingelichtekringen header 1
Meteen na de dweilpauze, de laatste binnenbocht of de laatste rit, er is altijd veel te doen over de loting bij het langebaanschaatsen, maar wat levert nu echt voordeel op?
De Zweed Nils van der Poel won goud op de 5 kilometer en zei na afloop dat hij geluk had bij de loting, doordat hij als laatste mocht starten. Oud-schaatser Bart Veldkamp stelt bij RTL Nieuws dat de loting wel degelijk een rol kan spelen bij de lange afstanden als twee spelers erg aan elkaar gewaagd zijn.
"Maar het kan verlammend werken als die ander een enorm snelle tijd heeft neergezet. Dat zag je gisteren bij Ireen Wüst en de Miho Takagi op de 1500 meter. Wüst zette een hele snelle tijd neer waar de Japanse zich in de laatste rit op stukbeet."
Maar Veldkamp zegt ook dat het niet alles uitmaakt. "Als je slecht bent dan win je niet door een gunstige loting. En als je echt goed bent, verlies je ook niet door de loting."
Hoe die loting in zijn werk gaat, weet schaatsscheidsrechter Bert Timmerman. "Kort gezegd gaat het erom hoe je in de eerste vier wereldbekerwedstrijden van het jaar hebt gereden." Daaruit volgt de Special Olympic Qualification Classification (SOQC).
Zo stond Van der Poel eerste op die ranglijst, waardoor hij in de gunstige lotinggroep van zes spelers kwam. Roest stond zevende en kwam daardoor in de minder gunstige groep terecht. "Als hij het in de eerste world cups iets beter had gedaan, had hij misschien wel in de laatste groep gezeten. Daarbij sloeg hij de laatste world cup in Salt Lake City over. Hij had zich daar makkelijk in de top zes kunnen schaatsen"
Bron(nen): RTL Nieuws