Ruim kwart amateursporters gebruikt supplementen, soms schadelijke

Samenleving
door anp
dinsdag, 08 februari 2022 om 11:38
ruim kwart amateursporters gebruikt supplementen soms schadelijke1644316866
Ruim een kwart van de amateursporters gebruikt weleens sportsupplementen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van onderzoek. In ongeveer 10 procent van de producten die de ondervraagde sporters gebruikten, zaten stoffen die schadelijk kunnen zijn.
Bovendien ervaart bijna de helft van de ondervraagde sporters die supplementen gebruiken weleens bijwerkingen, zoals hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen en maagklachten.
Sportsupplementen zijn bijvoorbeeld drankjes of poeders die kunnen worden ingenomen voor of na het sporten. Volgens het RIVM worden de producten vooral gebruikt bij krachtsport, fitness, wielrennen en hardlopen. De ingrediënten die het meest werden gebruikt door de onderzoeksgroep zijn eiwitten, cafeïne, calcium, magnesium, vitamines en creatine. Sporters gebruiken de supplementen naar eigen zeggen om meer energie en uithoudingsvermogen te hebben tijdens het sporten en voor sneller spierherstel na een training.
Het instituut deed onderzoek onder ruim 7000 amateursporters van 15 tot en met 54 jaar. De mensen die sportsupplementen gebruikten werd gevraagd foto's van die producten op te sturen.
Uit de analyse van die foto's komt naar voren dat in een deel van de producten mogelijk te veel van één bepaalde stof zit, maar ook werden er verboden ingrediënten afgelezen, zoals doping. Het gaat dan bijvoorbeeld om DMAA. Dat is een verboden stof, die lijkt op amfetamine (speed). Een chemische analyse zou volgens het RIVM nodig zijn om te achterhalen welke ingrediënten er precies in de producten zitten.
Het gebruik van sportsupplementen is het hoogste onder 25 tot en met 34-jarigen, aldus het RIVM. De mensen die gebruikmaken van sportsupplementen zijn vaker man dan vrouw. Mannen gebruiken de producten ook meer geregeld dan vrouwen en ze gebruiken meer verschillende supplementen.
Volgens het RIVM weet ongeveer één op de zes mensen niet welke ingrediënten er in hun sportsupplementen zitten. Dit geldt vooral voor vrouwen en sporters onder de 25 jaar. Van de mensen die stopten met het gebruiken van sportsupplementen gaf 10 procent aan de producten in het vervolg links te laten liggen vanwege de bijwerkingen.
Het instituut meldt verder dat sporters die supplementen gebruiken ook regelmatig koffie, energiedrank of alcohol gebruiken. Gelijktijdig gebruik van die dranken met sportsupplementen kan schadelijk zijn, bijvoorbeeld doordat de sporter dan te veel cafeïne binnenkrijgt. "De meeste mensen vragen zich niet af of de combinatie van supplementen en andere middelen schadelijk kan zijn voor hun gezondheid", concludeert het instituut.