KNVB wil buitenspel bij amateurs misschien afschaffen

Sport
donderdag, 05 september 2024 om 7:06
shutterstock 1402440671
De KNVB overweegt de buitenspelregel af te schaffen voor amateurvoetballers. Op die manier zou een deel van de agressie rond de velden voorkomen kunnen worden. Want die agressie gaat vaak over buitenspel. Dat schrijft het AD
De potentiële bron van ellende is vrij makkelijk aan te pakken. Simpelweg door buitenspel af te schaffen op de lagere niveaus, waar geen KNVB-grensrechters lopen, maar door clubmensen wordt gevlagd. Dit wordt dan ook overwogen bij de bond, bevestigde directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee tijdens een persconferentie in Zeist.
,,Absoluut, ik sluit niet uit dat dat in de toekomst eens gaat gebeuren. Het is niet iets voor de korte termijn. Dat heeft ook met draagvlak te maken. Spelregels wijzigen is lastig." Maar voor de wat verdere toekomst wordt er op het bondskantoor wel gedacht aan het afschaffen van de buitenspelregel in de (lagere) amateurklassen. Van der Zee: ,,Ik sluit niet uit dat we ooit stoppen met assistent-scheidsrechters."
De bond moet ook iets, want geweld op het veld is een probleem, zo bleek bij de presentatie van de nieuwste cijfers. Het aantal amateurwedstrijden dat door 'wanordelijkheden' gestaakt wordt, vertoont al jaren een stijgende trend. De KNVB wil de cijfers niet kleiner voorstellen dan ze zijn. ,,Het gaat weliswaar om een relatief klein aantal afgezet tegen de bijna 780.000 wedstrijden die jaarlijks worden gespeeld, maar we gaan het niet bagatelliseren."