Overleden atlete Cheptegei begraven in Oeganda

Sport
door anp
zaterdag, 14 september 2024 om 11:56
anp140924071 1
BUKWO (ANP/RTR) - De na een aanval van haar ex-partner overleden Oegandese atlete Rebecca Cheptegei is met militaire eer begraven in haar vaderland. Marathonloopster Cheptegei, die deelnam aan de Olympische Spelen van Parijs, werd volgens de politie in haar huis in Kenia in brand gestoken door haar voormalige vriend Dickson Ndiema Marangach en overleed enkele dagen later op 33-jarige leeftijd.
De verdachte overleefde zijn aanval ook niet en stierf een week na Cheptegei. De vader van Cheptegei vertelde aan persbureau Reuters dat zijn dochter ten minste drie keer naar de politie was geweest om klachten in te dienen tegen Marangach. Voor het laatst deed ze dat op 30 augustus, twee dagen voordat ze in haar huis werd aangevallen en in brand gestoken.
Haar dood leidde wereldwijd tot ophef. In Kenia is fysiek geweld tegen vrouwen, volgens cijfers van de regering, aan de orde van de dag.
De Parijse burgemeester Anne Hidalgo maakte tijdens de Paralympische Spelen bekend een sportaccommodatie naar Cheptegei te vernoemen. "Parijs zal haar niet vergeten", aldus Hidalgo.