Raymond van Barneveld spreekt deze Nederlandse collega-darter nooit meer: “Er zijn dingen gebeurd”

Sport
woensdag, 04 september 2024 om 11:31
bijgewerkt om woensdag, 04 september 2024 om 12:12
anp 487352928
Darter Raymond van Barneveld, de vijfvoudig wereldkampioen die al meer dan dertig jaar zijn stempel drukt op de dartwereld, is ondanks al zijn gehuil en geklaag zonder twijfel een van de grootheden in zijn tak van sport. Barney kan met de meeste spelers goed door één deur, maar er is een collega-darter die hij nooit meer spreekt, en deze persoon loopt hierover leeg in de podcast Double Top.
Het is je mogelijk al eens opgevallen dat Roland Scholten en Van Barneveld zelden samen te zien zijn in de studio als commentator. En dat is niet toevallig. "We spreken elkaar niet meer", verklaart oud-darter 'The Tripod'.
Niet top
Wat precies de vriendschap tussen de twee oud-collega's heeft doen verkillen, blijft in nevelen gehuld. Scholten houdt de details voor zichzelf, maar is resoluut in zijn oordeel: "Er zijn wat dingen voorgevallen in onze carrière. Ik ben altijd heel zwart-wit en heel eerlijk tegen iedereen. Of het nou een vriend of vijand is. Er zijn dingen gebeurd die bij mij niet door de beugel kunnen", aldus Scholten.
Geen weg terug
De deur naar verzoening is wat hem betreft dan ook gesloten. "Ik zit er niet meer op te wachten dat hij even op de koffie komt", zegt Scholten onomwonden. "Op een gegeven moment ben ik er klaar mee. En dat is ook niet erg, want je kunt niet met iedereen door één deur."
Kan geen 'hallo' vanaf
Hoewel Scholten ervoor kiest geen kwaad woord te spreken over Van Barneveld, is zelfs een simpele begroeting tegenwoordig te veel gevraagd. Dit zorgt soms voor ongemakkelijke situaties, aangezien ze beiden nog actief zijn in het dartwereldje.
Ooit was het anders
Scholten heeft ook mooie herinneringen aan Barney. Een voorbeeld daarvan komt uit het jaar 1993, toen ze samen werden uitgenodigd om bij de toenmalige WDC te spelen. Het duo vertrouwde de beloftes van de organisatoren niet over het prijzengeld. "Er werden lege enveloppen uitgedeeld. Er werd uitbetaald in aandelen, maar wij wilden natuurlijk gewoon geld zien. Dat is logisch als je probeert van je hobby je beroep te maken", herinnert Scholten zich.