Tactische zet? 'Verstappen vertraagde expres op Zandvoort, en dit is waarom'

Sport
woensdag, 28 augustus 2024 om 11:54
anp 111900212
Hebben we Max Verstappen werkelijk op volle kracht zien rijden tijdens de Grand Prix van Nederland afgelopen weekend? Als we de scherpe analyse van oud-F1-racer Martin Brundle mogen geloven, ligt de waarheid net iets anders.
Fans vielen zowat van hun stoel toen Lando Norris na een aantal rondes voorbij Verstappen stormde en uiteindelijk met een voorsprong van maar liefst 23 seconden over de meet ging. Zo’n gapend gat is in de afgelopen seizoenen niet voorgekomen. Maar geeft dit ook echt het werkelijke krachtsverschil tussen de twee coureurs weer? Brundle denkt van niet. De analist vermoedt dat Verstappen expres aan het vertragen was, zegt hij op Sky Sports.
Red Bull komt tekort
"We moeten begrijpen waar het tekort ligt", zei Red Bull-teambaas Christian Horner tegen Sky F1. "Ik denk dat we dit weekend behoorlijk veel hebben geleerd, maar je kunt zien dat de snelheid die ze op dit circuit hadden uitstekend was. We moeten duidelijk begrijpen hoe we de prestaties van onze systemen kunnen verbeteren", aldus de teambaas.
Lessen leren
Brundle steekt van wal door te speculeren over wat Horner bedoelde met de 'lessen die geleerd moeten worden.' Volgens de doorgewinterde analist gaat het hier waarschijnlijk om technische aanpassingen en strategische keuzes, schrijft gpfans.com.
Krachtig signaal
Maar dan komt het: hij denkt dat Verstappen zich met opzet liet terugzakken en legt ook uit waarom. "Ik durf wel te wedden dat Verstappen niet zo hard ging als hij eigenlijk kon gaan", aldus Brundle. Volgens hem besefte Verstappen dat Norris niet meer in te halen was. Door bewust snelheid te minderen, zou hij een krachtig signaal naar het Red Bull-team hebben willen sturen: "Hij wist dat hij Lando niet kon verslaan, en als je zo ver terugvalt, zou het de fabriek een reden geven om haast te maken nietwaar?" Brundle is er dan ook 'vrij zeker van' dat er meer speelt achter de schermen bij Red Bull.