Teleurstelling overheerst bij Kooij na zilver op EK wielrennen

Sport
door anp
zondag, 15 september 2024 om 17:15
anp150924117 1
HASSELT (ANP) - Na het brons van vorig jaar moest Olav Kooij in de wegwedstrijd van de EK wielrennen in het Belgische Hasselt ditmaal genoegen nemen met zilver. "Nu overheerst nog de teleurstelling", sprak de 22-jarige sprinter uit Numansdorp, die nog uit het wiel kwam van Tim Merlier maar de Belg net niet van de titel kon afhouden.
Kooij had zijn Oranje-ploeggenoten, onder wie Mathieu van der Poel en Danny van Poppel, een actieve koers zien rijden. De wereldkampioen probeerde in de heuvelzone een schifting te veroorzaken, maar uiteindelijk kwam een kilometer of 25 voor de finish alles weer samen. Daarna waren het met name de Italianen en de Belgen die ervoor zorgden dat het een massasprint werd. Kooij, normaal rijdend in het shirt van Visma - Lease a Bike, zat niet heel goed gepositioneerd, erkende hij. "Ik zat niet helemaal waar ik moest zitten, maar kwam nog aardig opzetten. Ik had te veel goed te maken, de streep lag net te vroeg", vertelde hij voor de camera van de NOS.
"Ik denk dat we als ploeg een goede koers hebben gereden, zeker in dat middenstuk. Het is jammer als het dan niet lukt. Misschien zat er op het laatst bij ons iets te veel vermoeidheid in de benen. Ik voelde me nog goed."
Van der Poel wist vooraf dat het voor hem een moeilijke koers ging worden om zich te onderscheiden. "Ik heb onderweg 'mijn ding' gedaan en daarna zijn we met de hele ploeg voor Olav gaan rijden. Dat was het plan. Het was een lastige laatste kilometer, alleen maar rechtdoor met tegenwind." Van der Poel reed zijn eerste wedstrijd nadat hij in de Renewi Tour met knieklachten moest opgeven. Hij bereidt zich voor op de WK in Zürich waar hij de titelverdediger is.