Van de Zandschulp onbevangen naar derde ontmoeting met Alcaraz

Sport
door anp
donderdag, 29 augustus 2024 om 9:07
anp290824102 1
NEW YORK (ANP) - Botic van de Zandschulp leeft op de US Open onbevangen toe naar zijn derde ontmoeting met Carlos Alcaraz. Beide spelers stonden begin 2021 op de Australian Open voor het eerst tegenover elkaar en anderhalf jaar later in Basel nog eens. Van de Zandschulp won beide keren geen set tegen de Spanjaard, die inmiddels al vier grandslamtoernooien won.
"Ik was op de Australian Open het meest onder de indruk hoe hij aan een wedstrijd begon. Hij was helemaal 'opgepompt', in de goede zin van het woord agressief. Alcaraz speelde fel en had een enorme kracht in zich. Dat was waanzinnig. Het bracht mij eerlijk gezegd een beetje van mijn stuk, ik had nog nooit tegen hem gespeeld", aldus Van de Zandschulp in een interview op de website van tennisbond ATP.
Voor Van de Zandschulp wordt het zijn eerste ontmoeting met een speler uit de top tien sinds april. De Nederlander kende de laatste anderhalf jaar de nodige blessureproblemen met zijn voet en vond zijn vorm daarna maar moeilijk terug. "Natuurlijk zijn sommige jongens er beter in om te spelen met dit soort pijnen. Voor mij was het echt de eerste keer dat ik echt zo'n blessure had, dus voor mij was het behoorlijk moeilijk."
'Interessant'
Na die moeilijke periode, waarin Van de Zandschulp op de wereldranglijst van de 22e naar de 115e plek zakte, is hij inmiddels terug op positie 74. Tegen Alcaraz, waar hij donderdagavond Amerikaanse tijd laat tegen speelt, voelt de Wageninger geen druk. "Toen ik in 2022 in Basel tegen hem speelde, was hij al een veel completere speler dan op de Australian Open. Alcaraz kon goed serveren en volleyen, het was een hele andere wedstrijd."
Van de Zandschulp had het niet erg gevonden als de partij tegen Alcaraz wat later in het toernooi was geweest. "Het is altijd leuk om jezelf te vergelijken met spelers als Alcaraz, Novak Djokovic of Jannik Sinner. Ik heb dit jaar twee keer tegen Sinner gespeeld. De eerste keer is het leuk. De tweede keer als je in de eerste ronde tegen hem moet, denk je: kan het niet wat later in het toernooi? Maar het blijft interessant om tegen deze jongens te spelen. Ik denk dat je veel van die wedstrijden kunt leren."