Sport
door anp
woensdag, 02 oktober 2024 om 13:13
anp021024164 1
LEEUWARDEN (ANP) - Taco van der Hoorn heeft voor het eerst sinds zijn rentree in het wielerpeloton weer een koers gewonnen. De Nederlander van Intermarché-Wanty was de beste in de Elfstedenrace, een koers over bijna 200 kilometer met start en finish in Leeuwarden. Achter hem werd zijn landgenoot Jelte Krijnsen tweede, voor de Fransman Christophe Laporte.
Van der Hoorn keerde in augustus terug in koers nadat hij zestien maanden niet in wedstrijden was uitgekomen als gevolg van een val in de Ronde van Vlaanderen in 2023. Hij liep daarbij een hersenschudding op waarvan het herstel lang duurde. Gevreesd werd zelfs voor het einde van zijn carrière. Van der Hoorn (30) won eerder onder meer ritten in de Giro d'Italia, de Benelux Tour en de BinckBank Tour.
Van der Hoorn was mee met een kopgroep van vijf die ruim 20 kilometer voor de finish was ontstaan. Elmar Reinders was de derde Nederlander die meezat. Op ruim 4 kilometer voor de streep koos Van der Hoorn de aanval, zoals hij dat in het verleden wel vaker deed. In de Tour de France van 2022 was hij ook al eens dicht bij een ritzege.
Omdat de achtervolgers niet samenwerkten kon de in Rotterdam geboren, maar in De Zilk opgegroeide renner vooruit blijven om zo zijn achtste overwinning te boeken. Zijn laatste overwinning dateerde van begin juni 2022 toen hij de Brussels Cycling Classic won.