Je kunt allerlei apps downloaden om je gezondheid te monitoren, maar wie het weleens heeft geprobeerd zal toch de betrouwbaarheid ervan in twijfel trekken. Niet nodig, tenminste waar het gaat om de hartslagmeter. Dat concludeert onderzoeker Benjamin De Ridder van de universiteit Antwerpen. ”Ik nam veertien verschillende wetenschappelijke studies onder de loep, allemaal verschenen tussen 2009 en 2016,” legt hij uit. “Daaruit kon ik concluderen dat er geen significant verschil is tussen de hartslagmeting uitgevoerd met een smartphone en een gevalideerde medische methode.”
“Bij volwassenen in rust, zonder ritmestoornissen, is de betrouwbaarheid nagenoeg 100 procent," gaat hij verder. "Bij kinderen is de betrouwbaarheid net iets minder groot. De smartphone kan bijgevolg gebruikt worden voor een nauwkeurige hartslagmeting bij gezonde volwassenen.”
Hoe dat dan kan, dat je telefoon je hartslag meet? ”De witte diode, de lichtbron van je telefoon, kan in combinatie met de ingebouwde camera gebruikt worden om aan ‘fotoplethysmografie’ te doen”, zegt Benjamin De Ridder. “De camera detecteert de veranderingen in lichtabsorptie door het bloed. Als het hart klopt, wordt er meer bloed door de slagaders gepompt en ook meer licht geabsorbeerd. Tussen de hartslagen stroomt er minder bloed rond en is er minder absorptie. Op die manier kan de hartslag bepaald worden.”
Bron(nen): HLN