Apple en Google introduceerden nog niet zo lang geleden de zogenoemde dark mode. Het scherm kleurt dan donker in de avond en dat zou beter zijn voor je ogen. Maar heeft deze nachtmodus wel zin?
Belangrijkste argument voor de nachtmodus is dat het 'rustiger zou zijn voor je ogen'. Maarten Kamermans, neurofysioloog en onderzoeker bij het Nederlands Herseninstituut, twijfelt daaraan in de Volkskrant. "Gebaseerd op de bouw van het netvlies is er geen argument waarom witte letters op een zwarte achtergrond rustiger zouden zijn dan andersom." Mogelijk helpt het wel iets, omdat het lichtcontrast met de omgeving kleiner wordt, maar dan werkt het beter om de helderheid van je scherm lager te zetten.
Tweede reden is dat de donkere functie beter zou zijn voor je slaap. Hoogleraar psychofysiologie Gerard Kerkhof van de Universiteit van Amsterdam noemt dat in dezelfde krant nogal kort door de bocht. Het hele idee dat blauw licht je wakker houdt, acht hij onwaarschijnlijk. "Daar is weinig bewijs voor", zegt de neurofysioloog. "Het lijkt er meer op dat de inhoud van de dingen die men leest of kijkt op de schermen mensen wakker houdt. Maar daar wordt veel over gespeculeerd en maar weinig echt grondig onderzocht."
Tenslotte zou de nachtmodus je batterij sparen. Ook dat valt tegen. Bij een lcd- of qled-scherm zit er één lichtbron achter het scherm. Is het aan dan brandt het licht. De kleur maakt niet uit. Oled-schermen bestaan uit pixels. Daarbij kan het wel helpen. Als die pixels op zwart staan, is het licht uit en bespaar je dus batterij. Punt is wel dat de donkere modus vaak niet helemaal zwart is, maar grijs. Toch lijkt het erop dat je wel energie bespaart.
Je hebt dus veel minder baat bij de nachtmodus dan Apple suggereert.
Bron(nen): De Volkskrant