Het is er de rijd weer voor. Te vroeg om de verwarming aan te zetten, maar af en toe toch behoorlijk fris. Dat zijn de dagen dat het elektrisch kacheltje kan schitteren. En de dagen ook dat die kacheltjes brand stichten. Want dat doen ze volgens de statistieken vaak.
Ook al zijn ze veel veilig dan vroeger toen je het gloei-element kon zien zitten (en aanraken.)
"De meeste kachels zijn tegenwoordig 100 keer beter, maar ... het heeft nog steeds een verwarmingselement, dus het is niet zo veilig als bijvoorbeeld een luchtreiniger,"zegt deskundige Dick Hotz tegen de New York Times. Hotz verduidelijkte verder dat de meeste thuisverwarmingen die tegenwoordig beschikbaar zijn moeten worden goedgekeurd door een onafhankelijk veiligheidstestlaboratorium zoals TNO Deze organisaties zorgen ervoor dat kachels bepaalde ingebouwde veiligheidsvoorzieningen hebben, zoals een thermische uitschakeling die automatisch de stroom uitschakelt als de verwarming te heet wordt.
Maar brandstichten met je kacheltje kan nog steeds.
Het kan verleidelijk zijn om je verwarming ergens te plaatsen, zodat hij recht in je gezicht blaast. Doe dat niet, tenzij je plat op de grond ligt, wat de enige plek is waar je kacheltje ooit zou moeten gaan. Ga het niet op een plank of een kruk of een stoffige houten werkbank in de kelder. En leg het zeker niet op je bed, met al die brandbare stoffen en gevederde vullingen. Houd het indien mogelijk ook van het tapijt af.
Over het algemeen moet je je kacheltje altijd op het vlakste, meest gladde oppervlak plaatsen die beschikbaar is.
Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar elektriciteit en water zijn een nog dodelijkere combinatie dan sinaasappelsap en tandpasta. Dus tenzij ze ervoor zijn ontworpen en goedgekeurd - en de meeste zijn dat niet - houd je kachel uit alle natte locaties zoals keukens of badkamers.
De Amerikaanse consumentenwaakhond CPSC heeft de "1 meter regel" en die is vrij eenvoudig: plaats een kacheltje niet binnen 1 meter van iets brandbaars. Sommige handleidingen vermelden gordijnen, papier, meubels, kussens en beddengoed als objecten om weg te blijven. De Association of Home Appliance Manufacturers (AHAM) beveelt verdere voorzorgsmaatregelen aan, zoals het ver weghouden van brandbare materialen zoals verf en lucifers.
De beste manier om brand te voorkomen, is door een kacheltje nooit onbeheerd in een kamer te laten draaien - op die manier kun je snel actie ondernemen als er iets misgaat. Als je kinderen of huisdieren hebt die een kachel omver kunnen werpen of er stof op kunnen draperen, houd de werking ervan dan goed in de gaten. De VS De brandweer raadt aan om kinderen op minstens 1 meter afstand van een kacheltje te houden.
Veel kacheltjes worden ook geleverd met instructies die waarschuwen om ze niet aan te laten staan terwijl je slaapt. Terecht.
De meeste moderne kacheltjes moeten worden geleverd met voldoende snoerspeling zodat je ze in een stopcontact kunt steken en ze toch gemakkelijk in de kamer kunt plaatsen voor maximale warmte. Merk op dat we specifiek stopcontact zeiden: Fabrikanten raden af om kacheltjes aan te sluiten op verlengsnoeren, stekkertimers of eigenlijk alles wat geen stopcontact is. Die toegevoegde lagen van elektrische verbinding kunnen kansen op overbelasting van het circuit vergroten, of ze kunnen extra weerstand creëren waardoor warmte zich kan ophopen, wat mogelijk kan leiden tot brand of andere interne elektrische schade. Veel fabrikanten raden ook aan om je kacheltjes een paar meter afstand te houden van de muur waar deze is aangesloten, om oververhitting van de muur zelf te voorkomen.
Soms heb je extra snoerspeling. Of misschien moet je een stopcontact gebruiken in een aangrenzende kamer. In situaties als deze moet je de drang weerstaan om het koord uit het zicht te verbergen, terwijl het om de hoek kronkelt. Stop het niet onder een vloerkleed of een bank, want dit kan voorkomen dat hitte ontsnapt.