In de zoektocht naar goedkope warmte worden mensen steeds creatiever. Maar alternatieve verwarmingstrucs zijn niet zonder gevaar. Brandweer Nederland waarschuwt voor brandgevaar en koolmonoxidevergiftiging bij onjuist gebruik van kachels of andere warmtebronnen.
"Wat we nu al merken als mensen de open haard aansteken is dat het kanaal nog verstopt zit", vertelt Peter Schuurmans, brandweerman in de regio Rotterdam in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar heeft misschien een vogeltje in zitten broeden, of de schoorsteen is om een andere reden verstopt." De schoorsteen kan vlam vatten door zo'n verstopping. Het is dus zaak om het rookkanaal schoon te (laten) maken voor de winter invalt.
Houtkachels zijn een grote bron van fijnstof. Bij onjuist gebruik ben je jezelf aan het vergiftigen binnenshuis. En de buren zullen ook niet blij zijn met de smerige lucht. Kijk ook uit met olie- of petroleumkachels. Het bijvullen is niet zonder gevaar. Je kunt brandwonden oplopen als er iets misgaat, zoals shorttracker Sjenkie Knegt aan den lijve heeft ondervonden.
Er zijn zelfs mensen die hun hele huis vol zetten met brandende kaarsen om het warm te stoken. Dit helpt nauwelijks qua warmte en zorgt voor een enorme uitstoot van fijnstof en koolmonoxide. Mensen kunnen zichzelf vergiftigen op deze manier. Schuurmans adviseert dan ook om een koolmonoxidemelder te installeren in de kamers waar wordt gestookt.