Sta je te wachten op de bus? Grote kans dat je direct je telefoon er bij pakt. Even Facebook checken, Twitter, Instagram, de meesten van ons kunnen het niet laten. Voel je daar vooral niet schuldig over. Het ligt namelijk aan je
hersenen, zo ontdekten Amerikaanse wetenschappers.
Meer specifiek is de dorsomediale prefrontale cortex de grote boosdoener. Dat piepkleine stukje hersenen zorgt ervoor dat we het eerste beste vrije moment aangrijpen om op sociale media te kijken.
Neurowetenschappers van de Universiteit van Californië (UCLA) kwamen daarachter toen ze een twintig jaar oud mysterie probeerden op te lossen. In de jaren 90 is ontdekt dat een deel van onze hersenen erg actief is wanneer we in rust zijn, maar waarom dat zo is, was tot nu toe een raadsel.
Het blijkt dat die hersenactiviteit ontstaat, omdat ons brein zich klaar maakt om te focussen op het gemoed van de medemens. De hersenen gaan als het ware in de empathische stand. Ze hebben dan bijvoorbeeld behoefte aan contact op Facebook.
De onderzoekers kwamen tot die conclusie toen ze een testgroep een aantal
foto's voorlegden. De deelnemers kregen de foto's pas te zien na een rustperiode. Telkens als er op de foto een persoon stond, die een duidelijke emotie uitstraalde, bleef hetzelfde stuk hersenen actief als tijdens de periode van rust.