Raul Pavlicek, een expert met meer dan 30 jaar ervaring in de fietsverkoop en -advies, raadt je aan je
fiets iedere maand schoon te maken. Dat is de beste tip om je fiets een lang leven te geven. Een fiets is gemaakt van materiaal dat decennia go blijft. En als je je fiets dus een beetje help kan hij heel lang meegaan. Een beetje kosten maken voor regelmatig onderhoud is stukken goedkoper dan telkens een nieuwe fiets.
Volgens hem heeft regelmatige fietsverzorging zich echt bewezen. Hij benadrukt dat het schoonmaken van een fiets niet alleen zorgt voor een betere rijervaring en veiligheid, maar ook de slijtage van de fiets vermindert. Hij adviseert om de fiets maandelijks schoon te maken en elke drie tot vier maanden een basiscontrole uit te voeren.
Daarnaast raadt hij aan om de ketting regelmatig te reinigen en te oliën, en om de fiets na elke 3000 tot 5000 kilometer grondig te laten controleren door een professional.
Voor
elektrische fietsen is het ook belangrijk om de accu goed te behandelen, aangezien deze vaak tussen de 5 en 6 jaar meegaat, terwijl de fiets zelf veel langer kan meegaan.
8 tips voor onderhoud aan je fiets
Een goed onderhouden fiets fietst fijner, gaat langer mee en is veiliger. Met
deze 8 tips kun je je fiets zelf in topconditie houden:
1. Maak je fiets regelmatig schoon. Vuil en modder kunnen onderdelen aantasten en zorgen voor slijtage. Gebruik een sopje met een spons of hogedrukspuit (op lage druk!) en maak alle onderdelen goed schoon. Vergeet niet de ketting, tandwielen en remmen.
2. Controleer de bandenspanning. Te zachte banden slijten sneller en geven minder grip. Te harde banden zijn minder comfortabel en kunnen lekken veroorzaken. Pomp je banden regelmatig op tot de juiste spanning, die je kunt vinden in de handleiding van je fiets of op de band zelf.
3. Smeer de ketting. Een goed gesmeerde ketting loopt soepeler en gaat langer mee. Gebruik speciale fietskettingolie en breng deze aan op de schakels van de ketting. Draai daarna even aan de pedalen om de olie te verdelen.
4. Controleer de remmen. Zorg ervoor dat je remmen goed werken en dat de remblokjes niet versleten zijn. Test de remmen regelmatig en stel ze indien nodig af.
5. Controleer de verlichting. Zorg ervoor dat je fietsverlichting goed werkt en dat de lampen schoon zijn. Vervang defecte lampen direct.
6. Controleer de kabels en leidingen. Controleer of de kabels en leidingen niet beschadigd of versleten zijn. Vervang ze indien nodig.
7. Controleer de bouten en moeren. Draai alle bouten en moeren regelmatig aan om te voorkomen dat ze losraken.
8. Breng je fiets regelmatig naar de fietsenmaker. Voor een uitgebreide onderhoudsbeurt kun je je fiets het beste naar de fietsenmaker brengen. De fietsenmaker kan onderdelen controleren en vervangen die je zelf niet kunt controleren.
Extra tips:
- Gebruik een fietshoes om je fiets te beschermen tegen weersinvloeden.
- Zet je fiets niet in de volle zon of regen.
- Gebruik een standaard om je fiets te parkeren.
- Draag een fietshelm.