Het gebruik van apps en smartwatches om slaap bij te houden is een populaire methode geworden om inzicht te krijgen in slaappatronen en -kwaliteit. Echter, de betrouwbaarheid van deze technologieën varieert en wordt door experts in twijfel getrokken. Je kunt er ook
slechter van gaan
slapen.
Betrouwbaarheid en kritiek
Experts waarschuwen dat het bijhouden van slaap met apps en smartwatches averechts kan werken. Slaapspecialisten benadrukken dat een obsessieve focus op slaap juist slapeloosheid kan veroorzaken. De gebruikte technologieën, zoals bewegingssensoren en microfoons, bieden slechts een oppervlakkige analyse van slaapstadia en kunnen misleidend zijn. De Consumentenbond en slaapspecialisten adviseren om de resultaten van dergelijke slaapmeters niet al te serieus te nemen, omdat ze onnodige ongerustheid of onterechte geruststelling kunnen veroorzaken2.
Technische beperkingen
De meeste slaaptrackers baseren hun analyses op lichaamsbeweging en hartritme, terwijl een accurate bepaling van slaapfasen eigenlijk hersenactiviteit vereist. Dit principe heeft enige validiteit, maar de betrouwbaarheid van de metingen is beperkt en vaak niet grondig onderzocht. Sommige gebruikers vinden persoonlijke waarde in de metingen, maar somnologen benadrukken dat mensen over het algemeen goed aanvoelen of ze goed of slecht hebben geslapen zonder technologische hulpmiddelen.
Voordelen en nauwkeurigheid
Ondanks de kritiek, zijn er ook positieve geluiden over het gebruik van smartwatches voor slaapanalyse. Samsung beweert bijvoorbeeld dat hun Galaxy Watch-serie nauwkeurige slaapanalyses kan bieden, inclusief de detectie van obstructieve slaapapneu. Gebruikerservaringen variëren, met sommigen die de metingen als accuraat en nuttig beschouwen voor het inzicht in hun slaappatronen.
Verbeteren van Slaapritme zonder Technologie
Het verbeteren van het slaapritme kan ook zonder het gebruik van technologie. Enkele tips om een natuurlijker slaapritme te bevorderen zijn:
- Zorg voor structuur en regelmaat: Het handhaven van een consistent slaapschema helpt de interne biologische klok te reguleren.
- Beperk blootstelling aan kunstlicht: Verminder het gebruik van schermen voor het slapengaan en zorg voor een donkere slaapomgeving.
- Natuurlijke slaap-waak ritme: Een weekendje in de natuur doorbrengen kan helpen om het natuurlijke slaap-waak ritme te resetten.