"Tegen 2030 linken we onze hersenen met de cloud"

Tech, AI, auto
dinsdag, 02 oktober 2018 om 12:05
welingelichtekringen header 1

De ontwikkeling van technologie gaat altijd sneller dan je denkt. Smartphones, elektrische auto's, robots in de huishouding, ze waren nog maar enkele decennia geleden onvoorstelbaar. De Amerikaanse futuroloog Ray Kurzweil schetst in een interview met Vlaamse krant De Tijd eenzelfde onvoorstelbaar beeld van de toekomst. Kurzweil, werkzaam bij Google en winnaar van de hoogste Amerikaanse onderscheiding op het vlak van technologie, legt uit dat mensen slechte voorspellers zijn, omdat informatietechnologie zich exponentieel ontwikkelt, terwijl de menselijke evolutie lineair verloopt. Een van de belangrijkste medische ontwikkelingen is volgens de 70-jarige technoloog het in kaart brengen van ons genoom.

Immunotherapie "De klinische voordelen daarvan beginnen nog maar net. Maar het volgende decennium gaan we een vloedgolf van resultaten krijgen." Immunotherapie in de strijd tegen kanker bijvoorbeeld. "Normaal gaan onze T-cellen niet achter kanker aan. Het was niet in het belang van de menselijke soort om het individu te lang te laten leven. We kunnen die programmatie nu veranderen en die cellen wel tegen kanker activeren. Dat is wat immunotherapie doet."

Hij vervolgt: "We kunnen stamcellen herprogrammeren. Dat is belangrijk voor mensen die een hartaanval overleven. Het laat toe hun beschadigde hart te herstellen." We kunnen binnenkort ook menselijke organen kweken. De geneeskunde staat voor grote transformaties, aldus Kurzweil.

Nanobots Hij wijst verder op de komst van nanobots. "Dat zijn minuscule robots die het immuunsysteem verbeteren. Wat we nodig hebben is het vermogen ze heel precies, op atomair niveau, te bouwen. Er zijn roadmaps om daar te komen. In de jaren dertig van deze eeuw zijn we zover." Tegen die tijd gaan we ook onze neocortex verbinden met de cloud, denkt de grote futuroloog. Ons denken wordt dan een mix van biologische en niet-biologische elementen, waarbij dat laatste deel zich razendsnel zal ontwikkelen.

Passie Ook op het gebied van werk verandert er veel. De trend waarbij we steeds meer presteren in steeds minder tijd zal zich doorzetten. Er hoeven steeds minder mensen in de fabriek te staan of op het land te werken. Robots nemen veel werk over, maar er zal genoeg te doen blijven en dat werk wordt alleen maar leuker. Wat mensen dan gaan doen? "Ze moeten hun passie ontdekken," besluit Kurzweil.

Bron(nen): De Tijd