We leven in een wereld vol
geluid: van verkeer in de verte tot muziek tijdens het werk. Al dat geluid is niet altijd even fijn. Hieronder 5 negatieve effecten van geluid.
Leervermogen van kinderen In New York is onderzoek gedaan naar geluidsoverlast bij een school langs een spoorweg. Daaruit bleek dat kinderen die les hadden in klaslokalen langs de spoorweg een jaar achterliepen op klassen die aan de andere kant langs een binnenplaats lagen. Ook ander onderzoek wijst uit dat kinderen die vlakbij een spoorweg, snelweg of luchthaven wonen een cognitieve achterstand oplopen.
Productiviteit van werknemers
Kantoortuinen zijn niet alleen slecht voor de gezondheid, ze hebben ook een negatief effect op productiviteit. Uit experimenten bleek dat in een werkomgeving met kantoorgeluiden het stressniveau van werknemers omhoog gaat en motivatie en cognitieve vermogens omlaag gaan.
Buurtgeluiden
Volgens onderzoek van de WHO kan geluid rondom het huis, vooral van auto’s, treinen en vliegtuigen zelfs dodelijk zijn. Chronische blootstelling hieraan verhoogt namelijk de bloeddruk en de kans op fatale hartaanvallen.
Multitasken
Multitasken is veel moeilijker als er allerlei omgevingsgeluiden zijn. Als mensen meerdere taken tegelijk uitvoeren, zijn ze namelijk sneller afgeleid. Ook lukt het minder goed om na de ene taak, weer verder te gaan met de andere als er veel geluid is.
Muziek luisteren
Sommige mensen luisteren naar muziek om zo andere geluiden niet meer te horen. Dat helpt niet. Muziek zorgt ervoor, dat mensen dingen minder goed kunnen