De gevaarlijke kippenbacterie waar 80% van de kippen mee rondloopt, heeft inmiddels ongeveer 5% tot 10% van de
Nederlanders bereikt. Dit betekent dat zij besmet zijn met de ESBL-bacterie die enzymen produceert die de werking van antibiotica uitschakelen. Morgen promoveert arts-microbioloog Ilse Overdevest op dit onderwerp bij het VUmc. Voor haar onderzoek onderzocht zij 720 monsters van huisartspatiënten en 927 monsters van ziekenhuispatiënten. Niet alleen kippenvlees is besmet maar rundvlees vaak ook, evenals rauwe groenten. Volgens Overdevest zullen steeds meer mensen besmet raken. Ook blijft de bacterie steeds langer in het mensenlichaam aanwezig omdat de bacterie zich erg goed aanpast. Vooral mensen met een verminderde weerstand kunnen flink ziek worden en de bacteriën kunnen gevaarlijk zijn voor ouderen, zwangere vrouwen en jonge kinderen. Grootschalig en overmatig gebruik van antibiotica in de veeteelt is de boosdoener. Overdevest: "Overal wordt intensief gebruik gemaakt van antibiotica. Antibiotica moeten alleen gebruikt worden als het echt nodig is. Op die manier kan de toename van resistentie geremd worden en de ontwikkeling van nieuwe vormen van resistentie voorkomen." Omdat ESBL de werking van antibiotica uitschakelt en mensen met een ontsteking niet veel meer aan antibiotica hebben, moeten mensen met een infectie vaak in het ziekenhuis behandeld worden. Zij krijgen dan een infuus met speciale antibiotica.