Heb je ooit midden in de nacht zwetend en met een bonkend hart wakker gelegen, dankbaar dat het allemaal maar een droom was? Nachtmerries kunnen ons allemaal overkomen en laten vaak een angstaanjagende indruk achter. Maar wat veroorzaakt deze nare dromen? Hieronder vind je zeven veelvoorkomende redenen waarom je nachtmerries kunt ervaren en wat je eraan kunt doen.
Een van de meest voorkomende oorzaken van nachtmerries is stress. Of je nu door een drukke periode op het werk gaat, persoonlijke problemen hebt, of gewoon overweldigd bent door dagelijkse verplichtingen, stress kan een grote invloed hebben op je slaap. Dr. Alaina Tiani, een slaappsycholoog, legt uit dat onze hersenen ’s nachts vaak proberen om onopgeloste gevoelens en stressfactoren te verwerken, wat kan resulteren in nachtmerries .
Probeer technieken voor stressbeheer toe te passen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of een ontspannende bedtijdroutine.
Het gebruik van alcohol en andere stimulerende middelen kan ook nachtmerries veroorzaken. Hoewel alcohol je kan helpen om in slaap te vallen, kan het je REM-slaap verstoren en leiden tot zogenaamde “REM-rebound”, waarbij je intensere dromen ervaart .
Beperk je alcoholconsumptie, vooral vlak voor het slapengaan. Probeer ook cafeïne en andere stimulerende middelen in de avond te vermijden.
Sommige medicijnen kunnen nachtmerries als bijwerking hebben. Dit geldt onder andere voor bepaalde antidepressiva, antipsychotica en zelfs sommige bloeddrukmedicijnen .
Als je vermoedt dat je medicatie de oorzaak is van je nachtmerries, bespreek dit dan met je arts. Zij kunnen mogelijk je dosering aanpassen of je een alternatief voorschrijven.
Slaapstoornissen zoals slaapapneu kunnen ook bijdragen aan nachtmerries. Slaapapneu verstoort je ademhaling tijdens de slaap, wat je hersenen in een staat van stress kan brengen en nachtmerries kan veroorzaken .
Raadpleeg een specialist als je denkt dat je aan een slaapstoornis lijdt. Behandelingen zoals CPAP-therapie kunnen helpen je slaapkwaliteit te verbeteren.
Slaapgebrek kan je ook vatbaarder maken voor nachtmerries. Wanneer je niet genoeg slaapt, kunnen je hersenen meer tijd in de REM-fase doorbrengen om de gemiste slaap in te halen, wat kan leiden tot intensere dromen .
Probeer een consistent slaapschema aan te houden en zorg voor voldoende slaap, meestal tussen de zeven en negen uur per nacht voor volwassenen.
PTSS is een mentale gezondheidsstoornis die kan ontstaan na een traumatische gebeurtenis. Nachtmerries zijn een veelvoorkomend symptoom van PTSS en kunnen bijzonder levendig en verontrustend zijn .
Therapie, zoals cognitieve gedragstherapie of beeldrepetitietherapie, kan helpen om de frequentie en intensiteit van nachtmerries te verminderen.
Het kijken naar enge films, lezen van griezelige boeken of luisteren naar angstaanjagende podcasts vlak voor het slapengaan kan je kans op nachtmerries vergroten .
Probeer rustgevende en ontspannende activiteiten te doen voordat je naar bed gaat. Vermijd enge of verontrustende inhoud in de uren voor het slapengaan.