Als je in het ziekenhuis een vrouwelijke arts hebt sterf je minder snel

Wetenschap
dinsdag, 23 april 2024 om 8:08
bijgewerkt om dinsdag, 23 april 2024 om 8:19
96268234 l normal none
Ziekenhuispatiënten hebben minder kans om te sterven als een vrouwelijke arts hen behandelt, zo blijkt uit nieuw onderzoek. En dat verschil loopt op als de patiënt ook een vrouw is.
De studie van 800.000 patiënten toonde ook aan dat vrouwen minder snel opnieuw in het ziekenhuis worden opgenomen in de 30 dagen na ontslag als ze een vrouwelijke arts hadden.
Hoewel patiënten over het algemeen een voordeel vertoonden van het hebben van een vrouwelijke arts, werd het grootste verschil gezien bij vrouwelijke patiënten. De onderzoekers van UCLA denken dat het verschil komt door het onderschatten van de ernst van vrouwelijke patiënten door mannelijke artsen.
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat mannelijke artsen de pijnniveaus, gastro-intestinale en cardiovasculaire symptomen en het risico op een beroerte onderschatten.
Dr. Yusuke Tsugawa, de senior auteur van de studie en universitair hoofddocent aan de David Geffen School of Medicine aan de UCLA, zei: “Wat onze bevindingen aangeven, is dat vrouwelijke en mannelijke artsen de geneeskunde anders beoefenen, en deze verschillen hebben een betekenisvolle impact op de gezondheidsresultaten van de patiënt."
Onderzoek naar de onderliggende mechanismen die het geslacht van artsen koppelen aan de genezingskans van patiënten kan aanwijzingen geven die de geneeskunde voor iedereen beter maakt.
Wetenschappers hebben eerder ontdekt dat vrouwen die een hartaanval hebben gehad 12 procent meer kans hebben om te sterven als ze worden behandeld door een mannelijke arts.