Chinese onderzoekers hebben aangetoond dat een stof die in
bier voorkomt hersencellen kan beschermen tegen beschadigingen. Hierdoor zou de ontwikkeling van de ziekte van
Alzheimer en Parkinson mogelijk vertraagd kunnen worden. Bier met een hoog percentage aan hop - zoals Engelse bitters en Belgische speciaalbieren - bevat het meeste van deze stof, xanthohumol genaamd. De stof is al vele jaren onderwerp van onderzoek en werd al eerder in verband gebracht met gezondheidsvoordelen. Zo is gebleken dat xanthohumol het lichaam beschermt tegen tumorcellen, al is het gehalte dat aanwezig is in bier veel te laag om kanker tegen te gaan. Nu is aangetoond dat xanthohumol Nrf2-enzymen activeert, een eiwit dat de cellen in de
hersenen beschermt tegen oxidatieve stress en neurotoxiciteit. En deze stress op celniveau wordt in verband gebracht met het ontstaan van de ziekten van Alzheimer of Parkinson. Dat is echter geen excuus om veel bier te gaan drinken. Teveel alcohol leidt juist tot oxidatieve stress, waardoor de gunstige effecten van xanthohumol weer teniet worden gedaan. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het