Bijna de helft van dementiegevallen is te voorkomen als we deze 14 risicofactoren aanpakken

Wetenschap
woensdag, 14 augustus 2024 om 12:40
bijgewerkt om woensdag, 14 augustus 2024 om 12:59
anp 502891803
Onderzoekers hebben ontdekt dat bijna de helft van alle dementiegevallen vertraagd of zelfs voorkomen kan worden door 14 risicofactoren aan te pakken.
Dementie vormt een groeiende uitdaging voor de wereldwijde gezondheidszorg. Momenteel zijn er naar schatting 57 miljoen mensen met dementie, een aantal dat naar verwachting zal stijgen tot 153 miljoen in 2050. Een op de drie vrouwen en een op de vijf mannen krijgt ooit met de ziekte te maken.
Het derde rapport van de dementiecommissie van het gerenommeerde medische vakblad The Lancet bevestigt twaalf eerder geïdentificeerde risicofactoren en voegt twee nieuwe toe: zichtsverlies en een hoog LDL- cholesterol, ook wel bekend als slecht cholesterol. Door deze veertien factoren aan te pakken, zou de prevalentie van dementie wereldwijd met 45 procent kunnen verminderen.
De risicofactoren verschillen per levensfase:
  • Jonge leeftijd: verbetering van algemeen onderwijs
  • Middelbare leeftijd: aanpak van gehoorverlies, hoog LDL-cholesterol, depressie, hersenletsel, fysieke inactiviteit, diabetes, roken, hypertensie, obesitas en overmatig alcoholgebruik
  • Latere levensfase: vermindering van sociale isolatie, luchtvervuiling en zichtsverlies
Het rapport benadrukt dat het verminderen van deze risico's kan leiden tot meer gezonde levensjaren en een kortere periode van slechte gezondheid voor mensen met dementie. Bovendien tonen onderzoeken aan dat niet-medische methodes, zoals activiteiten op maat, dementiegerelateerde symptomen kunnen verminderen en de levenskwaliteit kunnen verbeteren.
De bevindingen bieden een hoopvolle boodschap voor iedereen. Door ambitieus in te zetten op preventie kan de kans op dementie aanzienlijk afnemen. Hoewel verder onderzoek nodig is om aanvullende risicofactoren te identificeren en de effectiviteit van interventies te testen, biedt deze studie een belangrijke richtlijn voor artsen en beleidsmakers wereldwijd.