China wil over ongeveer vier jaar sondes naar
Mars laten vliegen om daar stenen te verzamelen en die naar de aarde te brengen. Dat is nog nooit gebeurd. De Chinese ruimtevaartautoriteiten hebben de plannen vrijdag gedeeld met staatspersbureau Xinhua.
Twee raketlanceringen
De missie naar Mars is zo complex dat twee raketlanceringen nodig zijn om de reis heen en terug uit te voeren, zegt projectleider Liu Jizhong. Een sonde moet de moeizame oversteek maken naar Mars, een landingsplek vinden, landen, geschikte stenen selecteren en opstijgen van Mars. Daarna moeten de bodemmonsters in een ander vaartuig worden gestopt, dat terugvliegt naar de aarde en hier landt.
Hemelse vragen
De missie heeft de naam Tianwen-3 (Hemelse Vragen-3) gekregen. Het is de opvolger van Tianwen-2, waarmee China volgend jaar bodemmateriaal van een ruimterots wil ophalen. Tianwen-1 heeft in 2021 Mars in kaart gebracht en een onbemande verkenner op het oppervlak gezet.
Ambitieus plan
China is bijzonder ambitieus. Het land bracht in 2003 voor het eerst iemand in de ruimte. Het was het derde land dat hierin slaagde, na de Sovjet-Unie (Rusland) en de Verenigde Staten. In 2019 landde China als eerste land op de achterkant van de maan en eerder dit jaar haalde China daar als eerste land bodemmonsters vandaan.