Een dode spin werp je het liefst zo snel mogelijk in de vuilnisbak. Maar dat geldt niet voor techneut Faye Yap. Die besloot er een grijper van te maken.
Dat klinkt minder gek dan het is. Spinnenpoten kunnen grote, breekbare en onregelmatig gevormde objecten stevig, maar voorzichtig vastgrijpen zonder ze te breken.
Samen met collega's van de Rice University maakte Yap daarom van een dode wolfspin een grijper. Ze noemen deze methode 'necrobotics': het ding bestaat gedeeltelijk uit dood dier en gedeeltelijk uit robotica
Spinnenpoten hebben geen spieren, maar bewegen door hydraulische druk. Door een beetje lucht in de poten te spuiten kregen de wetenschappers de dode spin in beweging. Het dier bleek een spin die even zwaar was als hijzelf te kunnen dragen.
Het voordeel ten opzichte van een gewone robot is dat die erg complex is om te fabriceren terwijl een spin al complex is van zichzelf. "Necrobotics maakt gebruik van de unieke creaties van de natuur, die lastig kunstmatig na te maken zijn", schrijven de onderzoekers in hun paper. Spinnen zijn bovendien biologisch afbreekbaar dus ze zorgen voor minder afval dan gewone robots.
De necrobotics-spinnen kunnen voor allerlei dingen worden gebruikt. "Een van de toepassingen die wij zien is voor micro-manipulatie, zoals bij micro-elektronische apparatuur", aldus onderzoeker Daniel Preston, die ook meewerkte aan de ontwikkeling van de spin.
Dit is hem:
Bron(nen): Science Alert