Je hartslag fluctueert, zelfs als je alleen maar naar de radio luistert. Maar gek genoeg, is je hartslag synchroon aan die van anderen die ergens anders hetzelfde horen op de radio.
Hoe kan dat, vraagt onderzoeksleider Lucas Parra zich af op Twitter. "We denken dat het komt omdat je altijd klaar moet zijn om in actie te komen, per direct. En daarvoor moet je weten wat er aan de hand is. Met andere woorden: je moet je bewust zijn van wat er gebeurt, zelfs als dat maar een verhaaltje is."
Parra monitorde samen met zijn team van het Parijse herseninstituut de hartslag van een groep vrijwilligers door middel van een ecg. Ondertussen moesten ze een minuut luisteren naar een fragment uit een verhaal of naar een instructievideo. Binnen de minuut synchroniseerde de hartslag van de deelnemers, ongeacht waar ze waren, zo valt te lezen in vakblad
Cell Reports.
Geen emotieDe instructievideo bewijst dat het fenomeen niet wordt veroorzaakt door emoties, iets wat de theorie was van eerdere studies die aantoonden dat de synchronische hartslag ontstond als mensen dezelfde film keken.
"Wat belangrijk is, is dat de deelnemer aandachtig luistert naar de acties in het verhaal," zegt neurowetenschapper Jacobo Sitt van het Paris Brain Institute. "Het gaat niet om emoties, maar om aandacht en betrokkenheid, en nadenken over wat er straks gaat gebeuren. Je hart reageert op die signalen van de hersenen."
"Mensen denken dat ze op hun eigen unieke manier op de wereld reageren," voegt biomedisch engineer Jens Madsen van de City College of New York nog toe. "Maar zelfs onze hartslag reageert hetzelfde als we ergens naar luisteren. Dat laat me glimlachen. We zijn allemaal menselijk."