Hij zat jaren in een rockband, maar wist daarnaast toch zijn studie natuurkunde te voltooien. Om vervolgens razendsnel te promoveren in de deeltjesfysica. Inmiddels is Brian Cox (42) een gevierd wetenschapper, niet alleen vanwege zijn onderzoek maar ook vanwege zijn verdiensten om wetenschap te promoten. Het leverde hem onder andere een officiersonderscheiding op van de Britse Queen.
Onder het grote publiek is Cox vooral bekend vanwege zijn televisieserie Wonders of the Solar System, die dit voorjaar door de BBC werd uitgezonden. Cox bezit het zeldzame vermogen om complexe zaken zo simpel uit te leggen dat je je meteen gaat afvragen of een Phd in de astronomie niet ook voor jou zou zijn weggelegd. Zelfs als je in je jonge leven wellicht te veel geheadbangd hebt.
In Wonders of the Solar System legt Cox uit hoe de planeten in ons zonnestelsel eruitzien en met elkaar in verband staan. Soms gebeurt dat door middel van animaties, maar vaak ook door beelden die de afgelopen decennia door allerlei ruimtesondes gemaakt zijn (en het is verbazingwekkend hoeveel er al is vastgelegd). Daarnaast reist Cox onze eigen planeet voortdurend rond om zijn verhaal met voorbeelden te ondersteunen. Het ene moment vaart hij langs een gletsjer in IJsland om de samenstelling van de ringen van Saturnus te illustreren, het volgende moment staat hij, met een veiligheidslijn om zijn middel, bij een permanent werkende lavakrater in Ethiopië.
Het mag een gotspe heten dat deze prachtige serie (nog) niet in Nederland is uitgezonden. Inmiddels is deze wel op dvd verkrijgbaar. Traditioneel heeft de BBC een zeer informatieve
site aan het programma verbonden, maar vanwege allerlei uitzendrechten zijn daar slechts een paar
clipjes te bekijken. Beter kun je terecht op YouTube (of bekijk via deze
link de afspeellijst die de BBC er zelf heeft opgezet- nr. 5 met de zonsverduistering is geweldig). Inmiddels heeft Cox onder meer via Twitter laten weten te werken aan een nieuwe serie, die
Wonders of the Universe zal heten en begin volgend jaar zal worden uitgezonden. Totdat een Nederlandse zender zich meldt, zullen we dus de BBC in de gaten moeten houden.