"Je kunt hele zware dingen doen voor een paar dagen, maar als het langer duurt, zul je een stapje terug moeten doen," aldus dr. Herman Pontzer van Duke University tegen de BBC. "Ieder cijfer van elke meting is prachtig te plaatsen op de scherpe grens van het menselijk uithoudingsvermogen. Niemand die wij kennen is daar ooit door heen gegaan." De wetenschappers ontdekten dat een lichaam niet genoeg calorieën en voedingsstoffen kan verteren, verwerken en opslaan om een hoger niveau van energieverbruik vol te houden. Het kan vet en spiermassa verbranden tijdens een extreme krachtsinspanning en daarna herstellen, maar dat lukt alleen als een activiteit niet te lang duurt. In extreme gevallen, als de grenzen van de uitputting, worden opgezocht moet het lichaam een balans zoeken in energieverbruik, concluderen de onderzoekers.
Er zit een grens aan wat een mens fysiek aan kan. Wetenschappers zijn daarnaar op zoek gegaan en ontdekten dat een lichaam maximaal 2,5 keer zoveel calorieën kan verbranden als wat het in rust kwijtraakt. Dat komt neer op ongeveer 4.000 calorieën per dag voor een gemiddeld persoon.
Alles meer dan dat is niet duurzaam op de lange termijn. Daarmee stellen de onderzoekers van Duke University dat het maximale uithoudingsvermogen van mensen niet wordt bepaald door de capaciteit van de longen, de spieren of het hart, maar door de stofwisseling. Volgens de wetenschappers zijn zwangere vrouwen dan ook echte kampioenen op dit gebied. Zij leven namelijk bijna op de limiet van wat het menselijk lichaam aankan.
Voor de studie is in eerste instantie gefocust op extreme duursporters die de
Race Across the USA voltooiden. Deelnemers renden daarvoor maandenlang zes marathons per week. De onderzoekers keken naar het effect daarvan op hun lichaam.
De studie die in Science Advances verscheen toonde aan dat het energieverbruik heel hoog begon, maar uiteindelijk afvlakte tot 2,5 keer de staat van het metabolisme in ruste.
Gewone marathonlopers of Tour de France-renners komen daar bij lange na niet aan. Een marathonloper verbruikt 15,6 keer zijn calorieverbranding in ruste. Een Tour de France-renner zakt terug naar 4,9 keer. Opmerkelijk: zwangere vrouwen zitten op 2,2 keer hun stofwisseling in rusttoestand. Dat heeft ermee te maken dat de zwangerschap zo'n lange periode zoveel vraagt van een vrouwenlichaam.