Duizenden medische studies deugen vermoedelijk niet. Dat kan gevolgen hebben voor gezondheidsadviezen en behandelingen,
schrijft de Volkskrant. De frauduleuze onderzoeken komen met name uit niet-westerse landen.
De Britse anesthesioloog John Carlisle analyseerde onlangs ruim 500 wetenschappelijke publicaties die zijn aangeboden bij vakblad Anaesthesia. Een op de zeven bleek fouten te bevatten. In 153 van de onderzochte studies bleek het foutpercentage 44 procent. als je dat doortrekt, kom je al snel aan tienduizenden studies die fouten bevatten.
Slechte reclameHet terugtrekken van studies gaat moeizaam. Ben Willem Mol, hoogleraar gynaecologie aan Monash University (Australië) ontdekte fraude bij een aantal studies. "Van de vierhonderd waarschijnlijk gefabriceerde publicaties waar ik zicht op heb, zijn er de laatste twee jaar na veel touwtrekken met tijdschriften en uitgevers twintig teruggetrokken." Waarom vakbladen niet direct dergelijke studies verwijderen? "Voor tijdschriftuitgevers is het slechte reclame en ook onderzoekers kijken liever de andere kant op. Omdat ze zelf misschien ook niet helemaal zuiver op de graat zijn, maar ook omdat je nek uitsteken een hoop potentiële schade oplevert."
De frauduleuze studies komen veelal uit landen als Egypte, Iran en vooral China. Volgens Willem Halffman, wetenschapssocioloog aan de Radboud Universiteit, komt dat doordat er onrealistische verwachtingen zijn van niet-westerse onderzoekers. "Zij staan extreem onder druk om in vooraanstaande tijdschriften te publiceren, zonder dat ze tijd hebben voor onderzoek." Er zijn zelfs bedrijfjes die op bestelling wetenschappelijke publicaties schrijven. "Vanuit ons perspectief is dat fraude, maar daar is het een vorm van carrièrelogica. In landen met een totalitair regime is sjoemelen een soort overlevingsstrategie."