Eerste patiënt geïnjecteerd met kankerdodend virus

Wetenschap
maandag, 23 mei 2022 om 12:09
anp 310472310
Voor het eerst is een patiënt geïnjecteerd met een experimenteel kankerdodend virus. De weg is nog lang, maar uiteindelijk moet het op de markt komen als succesvolle methode om kanker te bestrijden.
Het middel, CF33-hNIS genoemd, is een oncolytisch virus, een genetisch gemodificeerd pokkenvirus, ontworpen om kankercellen te infecteren en te doden, terwijl de gezonde cellen gespaard worden.
Het virus dringt cellen binnen en dupliceert zichzelf. Uiteindelijk barst de geïnfecteerde cel open en komen er duizenden nieuwe virusdeeltjes vrij, die zich gedragen als antigenen en het immuunsysteem stimuleren om nabijgelegen kankercellen aan te vallen.
ImmunotherapieEerder onderzoek bij dieren toonde aan dat het middel het immuunsysteem in gang kan zetten en versterken om de kankercellen op te sporen en te vernietigen. Nu wordt het middel bij de eerste honderd mensen getest, zo melden mede-ontwikkelaars van het middel het City of Hope-kankeronderzoekscentrum in Los Angeles en het Australische biotech-bedrijf Imugene.
"Ons eerdere onderzoek liet zien dat oncolytische virussen het immuunsysteem kunnen stimuleren om de kankercellen te doden en het beter te laten reageren op immunotherapie," zegt hoofdonderzoeker Daneng Li van het City of Hope.
Dit eerste experiment is vooral bedoeld om aan te tonen dat het virus veilig is voor mensen. Daarna wordt gekeken naar de effectiviteit ervan. Er is nog veel onderzoek nodig, maar het middel wordt omschreven als een 'gamechanger', omdat het bijzonder krachtig is en het vermogen heeft om immuuncellen te activeren, aldus oncoloog Susanne Warner, die eerder het onderzoek bij dieren leidde.
Bron(nen): Science Alert