Als dat taartje straks komt, omdat je collega jarig is, dan zegt je verstand: niet doen. En je maag zegt: nergens voor nodig, ik heb net ontbijt gehad. Maar je hersenen nemen de vorm van een gebakje waar, en de geur, en sturen een seintje naar het deel van de hersenen waar plezier wordt geregistreerd dat er iets leuks staat te gebeuren. En als dat signaal luid genoeg is, dan overstemt dat het je verstand en je maag. Je neemt er een. En misschien zelfs wel twee.
The Wall Street Journal, steeds meer van alle markten thuis, gaat uitgebreid in op onderzoek dat begint te ontstaan over de rol die de hersenen spelen bij het besluit om iets te eten terwijl er geen reden voor is.
"Als we dikke mensen plaatjes laten zien van voedsel met veel calorieen, dan zie je de hersenengebieden die te maken hebben met beloning, aandacht en emotie actief worden. Het is dus voor hen veel moeilijker om weerstand te bieden aan de verleiding," zegt Susan Carnell, een onderzoeker.
Op het plaatje het schema van activiteiten rond eten. Links hoe iemand reageert op cake die geen eetprobleem heeft: die vraagt allereerst aan zijn maag of het nodig is. In de gele helft nemen de hersencentra het heft in handen die gaan over beloning en plezier.