Eten waar je gelukkig van wordt

Wetenschap
dinsdag, 20 september 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1

Wat je moet vermijden: biefstuk, hert, haas, zware wijnen, kool en zoetwatervis. Mager vlees is het beste, net als bouillon, soep, sla en kruiden. Eieren, boter, olie, suiker en honing zijn toegestaan. Een lichte, liefst witte wijn mag ook. Daarmee kun je depressies voorkomen en je geestelijk welbevinden verbeteren. Tenminste, dat is wat Robert Burton in de 17e eeuw schreef in 'The Anatomy of Melancholy'.

De geneeskunde heeft sinds die tijd veel vooruitgang geboekt, maar over de invloed van voedsel op onze stemming is nog maar weinig bekend. Toch zijn veel wetenschappers ervan overtuigd dat die invloed er is. Maar het is niet altijd makkelijk om de richting van het verband vast te stellen. Zo werd aangetoond dat mensen die een stevig ontbijt aten zich beter voelden, maar in feite hadden mensen die zich goed voelden meer zin om aan de dag en het ontbijt te beginnen.

Toch is er onderzoek waaruit blijkt dat onze eetgewoonten van invloed zijn op de groei van zenuwcellen in de hersenen, meer bepaald in de hippocampus. Intermitterend vasten, d.w.z. de ene dag normaal eten en de volgende vasten, doet de groei van neuronen toenemen. De calorie-inname met 30% terugbrengen heeft hetzelfde effect.

Wat de aard van het voedsel betreft, zijn er aanwijzingen dat omega-3 vetzuren (in vette vis) een positief effect hebben op depressies. Ook van de neurotransmitter serotonine weten we dat die een belangrijke rol speelt bij depressies. Voedsel is daarop van invloed. Een dieet dat rijk is aan koolhydraten zal de bloedsuikerspiegel verhogen en leidt tot een toename van het aminozuur tryptofaan (een grondstof voor serotonine) en dat verbetert onze stemming.

Volgens Ursula Werneke, een Zweedse psychiater, gaat het niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je eet. Een maaltijd kan een rustpunt zijn in een drukke dag. Als je achter je bureau een boterham naar binnen propt, mis je dat moment. Je zou op z'n minst een half uur middagpauze moeten nemen en jezelf ontspannen. En als je thuis komt, moet je niet gaan graaien naar chips, nootjes, ... Eet in alle rust een fatsoenlijke maaltijd.

Bron(nen): The Guardian