Nog altijd is er de hoop dat Covid-19 uitdooft in de zomer. Het is immers vergelijkbaar met verkoudheidsvirussen en die overleven de warmste maanden van het jaar meestal niet. Mogelijk zou het coronavirus een soortgelijk patroon kennen, maar onderzoekers uit Canada zijn na een nieuwe studie somber gestemd.
Ze vonden geen enkel verband tussen de buitentemperatuur en de verspreiding van het virus. "We hadden een kleine studie gedaan die leek aan te tonen dat zowel hoogte als temperatuur een rol speelde,"
zegt gezondheidsonderzoeker van de University of Toronto, Peter Jüni tegen Science Alert. "Maar toen we de studie herhaalden onder veel strengere voorwaarden vonden we juist een tegenovergesteld resultaat."
"De epidemische groei van Covid-19 wordt niet in verband gebracht met hoogte of temperatuur, maar zou wel ietwat kunnen worden beïnvloed door de luchtvochtigheid," schrijft het
team. "Daarentegen hielpen de coronamaatregelen veel meer bij het verminderen van de verspreiding."
De onderzoekers concludeerden dat het verbod op grote bijeenkomsten, het sluiten van de scholen en het afstand houden allemaal sterk bijdroegen aan het indammen van het virus. De temperatuur en andere weersomstandigheden speelden nauwelijks een rol.
"De zomer gaat er niet voor zorgen dat het virus weggaat," aldus epidemioloog Dionne Gesink van de Dalla Lana School of Public Health. "Het is belangrijk dat mensen dat weten."