Volgens een groep Deense natuurkundigen is de kans dat het heelal stopt met alsmaar uitdijen en begint met krimpen, groter dan tot nu toe gedacht. De Denen beweren dat het Higgsveld een andere waarde zou kunnen aannnemen, zodat alle elementaire deeltjes zwaarder worden en de expansie van de ruimte omkeren. In feite kan dit nu gebeuren, maar ook over 100 miljard jaar.
Wanneer alle atomen, zandkorrels en alles wat in het heelal voorkomt miljarden keren zwaarder wordt dan nu, trekt het gewicht daarvan alles samen en drukt het bij elkaar in een kleine, superzware bal. Als die bal groot genoeg is, zal hij in alle richtingen en met de snelheid van het licht uitdijen en alle deeltjes samenplakken - ook de aarde en alle sterren en planeten. Dat houdt het einde van ons universum in.
Uit nieuwe berekeningen blijkt nu dat de kans dat dit gebeurt een stuk groter is dan werd aangenomen. Toch benadrukken de wetenschappers dat de nieuwe berekening afhangt van ons huidige begrip van de elementaire natuurkunde. Wie weet worden er nog nieuwe deeltjes ontdekt. En als dat gebeurt, kan het ook zijn dat het heelal tot in eeuwigheid blijft afkoelen en uitdijen.
Bron(nen): Astroblogs