Een vrouw die erg mager is, stopt soms met menstrueren. Haar lichaam houdt tijdelijk op met het rijp maken van eitjes. Biologisch gezien is dat best slim, want een lichaam dat nauwelijks reserves heeft kan een zwangerschap misschien niet aan en de baby kan voedingsstoffen tekort komen.
Maar sommige artsen willen kost wat kost mensen 'beter' maken en dus een middel vinden om dit natuurlijk mechanisme te 'verhelpen'. En soms zien ze in hun onderzoeksgegevens ook nog eens wat ze graag willen zien.
Amerikaanse onderzoekers stellen dat dat de oorzaak voor het niet menstrueren in een verstoorde hormoonhuishouding zit. Daarom gaven ze 36 weken lang metreleptine, een synthetische vorm van het vethormoon leptine, aan een groep jonge
vrouwen die al jaren niet meer menstrueerden. Een controlegroep, die ook niet menstrueerde, kreeg een nepmiddel geïnjecteerd.
Maar leptine heeft een vervelende bijwerking: het vermindert de eetlust en je valt ervan af. De vrouwen verloren vooral lichaamsvet. Hoewel de dosis werd verlaagd wanneer het vetverlies te snel ging, waren de vrouwen aan het einde van de 36 weken ruim 2 kg per persoon kwijt. Niet echt wenselijk bij iemand die al erg mager is.
De onderzoekers waren echter zeer positief: want bij ‘meer dan 50%’ van de behandelde vrouwen kwam de menstruatie weer op gang, d.w.z. bij 4 van de 7 vrouwen die het onderzoek tot aan het eind volbrachten. Bij de controlgroep was de gewichtsafname niet significant, maar ook daar gingen 2 vrouwen weer spontaan menstrueren.