Er belandt hoogwaardige militaire kennis bij het Chinese leger doordat Europese universiteiten onderzoek delen met militaire universiteiten in China. Het land heeft de kennis nodig om het machtigste militaire land ter wereld te worden.
Dat blijkt uit de 'China Science Investigation', een onderzoek naar 350.000 wetenschappelijke publicaties door een groep van Europese journalisten, waaronder Follow the Money en RTL Nieuws. Uit 3000 van deze studies blijkt een diepgaande samenwerking tussen de Europese en Chinese universiteiten. Nederland staat met 288 publicaties op de derde plaats. Duitsland staat op twee en de Britten hebben de innigste band met China. Bijna de helft van hun studies delen ze met de Chinezen.
De gedeelde kennis gaat over wapentechnologie, onbemande voertuigen (drones), robotica en halfgeleiders, zoals chips. China wil het machtigste militaire land ter wereld worden en heeft deze kennis daarvoor nodig.
"Dit soort wetenschappelijk onderzoek staat ten dienste van het defensieapparaat van China", zegt defensie-expert Danny Pronk van het Instituut Clingendael tegen RTL. Hij noemt de Europese universiteiten naïef en zegt dat er al veel kennis is weggelekt en dat de modernisering van het Chinese leger "de afgelopen tien jaar een enorme vlucht heeft genomen".