Jupiter en Saturnus doen iets wat we al 800 jaar niet hebben gezien

Wetenschap
woensdag, 25 november 2020 om 15:45
anp 317580718

Volgende maand kunnen we een bijzonder fenomeen spotten aan de nachtelijke hemel. Jupiter en Saturnus, de twee grootste planeten van ons zonnestelsel, staan dan voor het oog op één lijn. De laatste keer dat we dan daadwerkelijk konden waarnemen is al bijna 800 jaar geleden.

Het komt wel vaker voor, eens in de twintig jaar ongeveer, maar we kunnen er meestal niets van zien en zelden staan de twee planeten zó precies op één lijn. "Met het blote oog zien we eigenlijk maar één planeet. We hebben een verrekijker of een telescoop nodig om Jupiter en Saturnus dan nog van elkaar te kunnen onderscheiden, omdat ze zo dicht bij elkaar staan”, legt wetenschapsexpert Martijn Peters uit aan HLN.

“Jupiter en Saturnus zijn in werkelijkheid nog altijd miljoenen kilometers van elkaar gescheiden, maar vanuit onze waarnemingspositie lijkt het alsof ze samensmelten tot één planeet”, licht Peters toe. Het wordt een conjunctie (samenvoeging) genoemd.

Het was op 4 maart 1226 dat dit voor het laatst op deze manier te zien was. “Het gaat dit jaar zeker over een ‘once in a lifetime’-event, al krijgen jongere lezers wel opnieuw een kans in 2080, wanneer de conjunctie nog beter waarneembaar zal zijn omdat hij dan hoger plaatsvindt”, zegt Peters.

“We moeten wel hopen op een heldere hemel en de conjunctie vindt ook redelijk laag plaats, dus dicht boven de horizon. Dat betekent dat we een open plek moeten uitkiezen, zonder hoge gebouwen die het zicht belemmeren. Onze blik moet zich naar het zuidwesten richten.” Op 21 december is het hoogtepunt van de conjunctie te zien, maar in de hele week tussen 17 en 25 december kun je het fenomeen waarnemen.

Bron(nen): HLN